Pravilna nega kože ruku - 3 zlatna pravila - InnerBalance | Centar za negu lepote lica i tela

Kažu, kada želite da vidite koliko je jedna žena negovana, i koliko je dama, samo joj pogledajte u ruke. Nežna i mekana koža ruku je definitivno jedan od imperativa kada je nega u pitanju. To ne znači da nikad ne treba da peremo sudove, kako bismo ostvarili željeni cilj, već da jednostavno sledimo određenu rutinu. Dakle, samo krema za ruke, pa i na dnevnom nivou, nije dovoljna. I pored toga da treba redovno da koristite rukavice kada ruke izlažete vodi, da ih štitite tokom zime od hladnoće i sl, postoje 3 osnovna pravila kada je njihova nega u pitanju.

O tome detaljnije u nastavku.

Prvo što treba da naglasimo jeste da prekomerno izlaganje ruku vodi, pranju, različitim deterdžentima koje pritom koriste, neminovno vode to toga da koža postane suva, pa i ispucala. Takođe nisu retke ni različite iritacije, dermatitis, ekcemi, ali čak i kada znaci nisu očigledni, ukoliko ne povedemo računa, ovakve postupanje će se sigurno odraziti na izgled kože ruku.

Dakle, u vezi sa tim, uvek koristite zaštitne rukavice kada ruke izlažete pomenutim faktorima. Jer ukoliko to ne učinite, samo krema za ruke vam sigurno neće pomoći.

Pre nego što napomenemo koja su tri ključna koraka u nezi kada je koža ruku u pitanju, da istaknemo o čemu još treba da povedete računa: Ruke uvek perete mlakom vodom, dakle ni hladna ni vrela nisu dobra opcija, i takođe korisite blage i ph neutralne sapune – u suprotnom ukoliko koristite one jake i parfimisane, koža ruku će psostati isušena, jer ćete tako uticati na smanjenje prirodne produkcije ulja, koja kožu čine mekom i hidriranom. Najbolje bi bilo da imate naviku da odmah nakon pranja, na ruke nanesete hidratantnu kremu.

E sad, rekli smo da samo krema u nezi nije dovoljna. Da krenemo od poređenja sa nekom npr. kože ica ili tela – kod kojih napominjemo da je, kako bi koža bila glatka i bašrunasta, potrebno da povremeno primenimo piling, jer se tako oslobađamo mrtvih ćelija i dopuštamo koži da se regeneriše. Ništa drugačije nije ni u slučaju kože ruku, i to je definitivno korak broj jedan u nezi. Dovoljno je da piling primenjujete jednom nedeljno, i to može biti ne neka od uradi sama varijanti, odnosno piling koji primenjujete i za lice, telo.

Drugi korak – vašoj koži ruku je potrebna i maska. Dobra vest jeste da maske koje koristite za lice ujedno možete da koristite i za ruke – taman onaj višak koji vam ostane, i to treba da činite redovno, recimo – dva puta nedeljno.

Naposletku, treći korak jeste krema za ruke. Samo ukoliko je koriistimo redovno, dakle i nekoliko puta dnevno, bez obzira na to što možda nemamo problem sa ispucalom kožom, naša koža ruku će uvek biti baršunasta i mekana. Ukoliko vam je koža ruku normalna, birajte one hidratantne i lagane strukture, a ako je ispucala, isušena, one kreme obogaćene uljima.

Još jedan koristan savet – umesto standardne kreme za ruke, slobodno možete da koristite i vazelin. 

Možete vi to same!